harvs gamla skola

Rösta på fulaste fasaden!

7 kommentarer

I dagens papperstidning Våning & Villa har vi en tävling tillsammans med JP Färghuset i Skönsberg och Alcro där vi vill att läsarna ska utse fulaste fasaden här i vårt område.

Här har vi de nio utvalda bidragen och dess motiveringar: OBS Ej i röstordningen!

Jag heter Marielle Dahlin är 18 år och går på byggprogrammet måleri i Sundsvall. Jag skulle villja uppfylla min pappas dröm att någon gång få huset målat. Därför skulle jag vilja måla huset till honom till hans 50 års dag.

De säger att det är insidan som räknas... Men ett vackert yttre speglar väl också ett vackert inre!? Vårt hus som är från 1887 har fått genomgå en helrenovering på insidan och nu ser utsidan bra dyster ut. Tanken är att återställa huset så likt som ursprunget som möjligt (t.ex. själva midjan som tidigare satt på huset ska tillbaka )och naturligtvis behövs en massa färg... Hoppas därför på en vinst! På gården ( det är en gammal bondgård) så bor 2 tonåringar, en bebis och en mamma och pappa. Vi flyttade in augusti 2008. Kolla gärna in min blogg för att läsa mer om gården. http://www.blogg.helenashem.se

Hör ihop med huset på bilden ovanför.

Huset har många hemligheter och har stått obebott i många år. Nertill är kök och ett rum inrett och uppe ett rum. Dricksvattnet tas från en källa i skogen eller hämtas i grannens stenbyggda brunn. Det ligger vackert, med ängar utanför fönstren ned mot Leringstjärn. På våren när du går ut och lyssnar hör du bruset från forsen som ligger till vänster om huset. Det finns en stillsam ro i detta hus som vi nu vill börja med att ge ett lyft. Ursprungligen har huset varit målat i en gul nyans, som en sol mitt i all grönska. Jag ser framför mig ett vitt hus med grå knutar, sparsam snickarglädje på en nysnickrad förstkvist, nya fönster i samma utförande – en fasad i inbjudande vitt och grått som öppnar sinnen och hälsar alla varmt välkommen. Husets skrönor kommer att nedtecknas och återfinnas på olika sätt i inredningen och vi har några års renovering framför oss. Att vinna färg till fasaden skulle kännas som inspiration och ge huset ytterligare en skröna för eftervärlden – tänk att en gång vunnit priset som fulaste fasaden. Det här är vårt tävlingsbidrag. Vi är fyra familjer som äger huset. Jag, min bror och två kusiner. Vår fastighet består av flera byggnader som ligger på andra tomter, som vi varsamt renoverat och/eller byggt ut under snart 20 år. Vi har ett väl fungerande samarbete och vänskap som utvecklats med vår fastighet. Varje år har vi två jobbhelger, vi har ”årsmöte” – skriver ned våra drömmar och önskemål, skapar en prioriteringslista och dokumenterar allt som blivit gjort.. Med åren har det blivit en kul läsning – det som början var minnesanteckningar eftersom vi glömde så lätt vad vi bestämt.. Vårt motto är att ha kul när vi jobbar och varje person bidrar med det den kan – så vilken färg som än kommer på detta hus – kommer den att ha kul..

Hör ihop med huset på bilden ovanför.

Här kommer vårt bidrag till fulaste fasaden. Kapellet som vi köpte för några år sedan är inte målat på 35 år och nu börjar hela fasaden krackelera.

Kapellet.

Här kommer en bild på vårt nyligt inköpta kråkslott. Det här är ett hus som bara kan älskas utav dess ägare. Vi vet inte när själva panelen på huset senast blev målat. Det vi vet är att på 70-talet blev fönstren utbytt och då spikades det masonit skivor på stora delar av fasaden, en gavel är helt täckt utav dem. Förmodligen gjorde man så för att dölja fula lappningar runt fönstren. Dessa skivor har av väder och ålder börjat att bukta och lossna från fasaden. Kan hända att skivorna blev målade och i så fall är det ca35 år sedan. Som ni ser är huset i skrikande behov utav lite färg och omtanke, genom det tycker jag att det kvalificerar sig till tävlingen om den fulaste fasaden.

Hör ihop med huset på bilden ovan.

Här kommer vårt bidrag i tävlingen... Vår motivering är att det skulle vara synd att lämna fasaden så ful när resten av huset kommer att bli så fantastiskt...

Vi har ett timmerhus från sekelskiftet som är målat på en och en halv sida, i babyblått! Med tanke på färgvalet verkar det som att någon fått tag på billig färg som bara räckte till en sida på huset och tur är väl det... Det ser för gräsligt ut och behöver verkligen fräschas upp!

Vi har köpt ett hus som stått halvrenoverat sedan 1991. Det är ett hus med stor potential, men grannar har så svårt att se det eftersom de vant sig vid den fula syn man får när man kör förbi. Vi har många utgifter och arbeten att utföra för att få fram charmen på detta gamla hus. En ny träpanel och färg är akut för att huset ska behållas friskt och för att bli en liten pärla igen här i vår lilla by.

Motiveringen: Våran är att vi har ett K-märkt hus. Och att huset är från 1900-talet. Husets storlek är på 5045 kvm. Som ni ser bör huset målas om.

Vill du rösta på nåt av bidragen och själv ha chans att vinna träolja, så får du kolla i Våning&Villa för vidare instruktioner.

Annonser

Författare: lilestrade

Journalist som bor i en gammal skola med man och två barn i en by utanför Sundsvall.

7 thoughts on “Rösta på fulaste fasaden!

 1. Hus nr 3 har den absolut den anskrämligaste exteriören i västernorrlands län ev. norr om dalälven.Att någon har fräckheten att sedan fånga objektet på bild,är bara det en gåta.Oj oj oj så styggt…

  Gilla

 2. Jo, alltså, det är ägarna själva som fångat det på bild och vill vara med och ha chans på färgen. Själv tycker jag bara att det är härligt att de har drömmar och visioner med sina gamla och en gång i tiden, fina hus!

  Gilla

 3. Hus nr 3 får så här i melodifestivals tider 12 poäng, för ”fulast fasad”
  Det sägs att ” skönheten ligger i betraktarens öga”, vilket torde stämma.
  Om huset får ett ansiktslyft blir skönheten ännu lättare att se samtidigt ges dessa nyinflyttade större möjlighet att knyta kontakt med grannar, som förmodligen irriterat sig på huset och som ännu inte lyckats se bortom fasaden.

  Gilla

 4. Jag röstar på att hus nummer tre har den fulaste fasaden men kommer att bli helt fantastiskt med lite färg och då blir det genast som ett nytt hus.

  Gilla

 5. Jag röstear på hus nr. 2
  Ungdomarna har lagt ner otroligt med jobb på att renovera detta gamla hus. Insidan är fin. Synd bara att fasden skämmer hela huset.
  Ett bidrag till att snygga upp fasaden skulle sitta bra.

  Gilla

 6. Jag röstar på hus nr 2.

  Gilla

 7. Jag röstar på hus nr.6 Tycker att det är en fin gest av dottern att vilja ge sin pappa en fasadmålning i födesedagspresent plus att huset får ett helt nytt lyft med ny fasadfärg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s