harvs gamla skola

Del 2/12: Det gamla lärarbostadsköket

2 kommentarer

Nu fortsätter sommarföljetongen om den gamla skolan i Harv.

I dag visar jag köket, det som var lärarbostadens kök på nedervåningen och som fortfarande används som kök av oss. Köket har säkert förändrats en del, men inte särskilt mycket tror jag, åtminstone inte de sista 60 åren. Där kyl och frys nu står var från begynnelsen en spiraltrappa sägs det, eftersom lärarbostaden hade tillgång till ytterligare ett rum på övervåningen. Efter ett tag byttes spiraltrappan ut mot en i mina ögon livsfarlig kabelstege, som vi tog bort direkt när vi flyttade in eftersom vi hade en nyfiken 2,5-åring och ytterligare en på väg. Nu är hålet igensatt på riktigt från övervåningen och vi har istället satt in en spiraltrappa i rummet bredvid.

Köksskåpen är original från 50-talet eller så (kanske nån annan som minns eller vet närmare?) och fönstret ovanför diskbänken är ett mindre än originalet. Om ett eller två år kommer en omfattande köksrenovering att dra igång. Så föreställ dig att väggen (mot rummet med spiraltrappan) försvinner och det blir ett dubbelt så stort kök, ljust och luftigt, lantligt och med sina unika drag kvar. Jag har försökt att rita på hur det ska se ut, men gick bet med tanke på att man måste anpassa sig efter tre fönster, två dörrar, en kakelugn, en vedspis med bakugn och så en gigantisk spiraltrappa.Det blir en utmaning för den som får uppdraget 🙂

I väntan på storrenovering funderar jag på att måla den hemska mattan, jag suckar över den varje dag och skulle må så mycket bättre om jag slapp se den… Sedan tidigare har vi tapetserat om, bytt bänkskiva och målat luckorna antikvita, samt bytt vitvaror och handtag för att ha ett kök som man ”kan stå ut med”.

Del2_kök2

Lärarbostadens kök används fortfarande på nedervåningen.

Del2_Kök

Bort med väggen här och vi får ett kök på cirka 50 kvadrat.

Författare: lilestrade

Journalist som bor i en gammal skola med man och två barn i en by utanför Sundsvall.

2 thoughts on “Del 2/12: Det gamla lärarbostadsköket

  1. Härligt att läsa om er skola! Glottra skola är också från samma tidsepok. Hoppas ni inte hunnit riva ut köket än – det är ju superfint och fantastiskt att det är i original!! Under mattan finns säkert trägolvet kvar. Tips: http://www.byggnadsvard.se! Lycka till!

    Gilla

    • Hej Glottra Skola! Jo, av det gamla köket är det enbart ett minne blott. Det var inte alls funktionellt. Men vi har kvar den gamla spiskåpan över vedspisen som är helt original. Vi ser till helheten i skolan och bevarar så mycket som möjligt men så att det ändå ska passa vår tid. Roligt att titta in hos er!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s